Preek van de week, 30 mei

Voorganger: Ds. J.B. Wilmink, Zelfs al redt God ons niet

De tekst van vandaag: Daniël 3 : 1 – 18

Bij de vervolgde kerk denken we over hoe afschuwelijk het er aan toe kan gaan bij de vervolging van christenen in landen als bijvoorbeeld Irak, Iran, Afghanistan en Nigeria. Christenen worden er gehaat, vervolgd en gedood om hun geloof.

Daniel 3 is weliswaar geen echt martelaarsverhaal, want zij werden gered. Maar vóór hun redding moeten ook zij toch doodsangsten hebben doorstaan.

Stel je voor, dat je bij een grote manifestatie, waar iedereen knielt, blijft staan. Zou je je dan niet eenzaam voelen al ben je met z’n drieën? Martelaarschap is een eenzaam avontuur. Als de proef wordt afgenomen of jij gelooft, is persoonlijk geloof en moed nodig om je als christen staande te houden.

Het pompeuze gouden beeld van Nebukadnessar moest de macht van de koning uitstralen op een religieuze manier. Maar macht kan een angstig bezit zijn. Nebukadnessar is ook angstig. Hij vertrouwt het niet. Hij neemt de drie mannen apart en spreekt hen aan zonder alle andere bestuurders er bij. En na afloop kijkt hij zelfs of ze wel echt verbrand zijn in de oven.

De zin “Wij vinden het niet nodig om uw vraag te beantwoorden.” straalt daarentegen zekerheid uit, maar ook bescheidenheid. Ze zeggen niet, dat God hun ZAL redden. Ze zeggen, dat Hij hun KAN redden. Dit maakt deze geschiedenis nog vóór het ingrijpen van God al een overwinningsverhaal.

Deze drie mensen worden gered, maar zovelen zijn door toedoen van terroristische regimes omgebracht. Waarom horen we van zulke reddingen vandaag de dag niet meer?

Wij delen in het wonder van de redding door Christus’ opstanding. Die alles overtreffende opstandig, daar kan niets tegenop. God zegt: Wie in mijn Zoon gelooft zal leven in wat voor situatie hij ook zit.

De drie vrienden uit het verhaal hadden een geloofsmoed, die niet beschaamd is geworden.

Zij deden het met een wonder. Wij doen het met het wonder van Christus’ opstanding.

De redding is voor Nebukadnessar ook een teken. Hij realiseert zich, dat, hoe machtig hij ook denkt te zijn, er toch nog een macht boven hem staat.

De les uit dit hoofdstuk is: Nooit hoop ik tevergeefs op God.

Kijk in het archief kerkdiensten om de hele kerkdienst te kijken en te beluisteren.

Tekst van de dag

Wees niet eigenzinnig, maar heb ontzag voor de HEER en ga het kwaad uit de weg. Het zal je sterken als een medicijn, het verkwikt je lichaam.