Preek van week, 7 november

Voorganger: Ds. J. van Mulligen, Niet kwaad, maar goed

De tekst van vandaag: Romeinen 12 : 9 – 12

Er is veel ongenoegen over het gedrag van mensen tegenover elkaar. Mensen zijn snel op hun teentjes getrapt. Het zit in ons om een grote mond met een even grote mond te beantwoorden. Kwaad wordt met kwaad vergolden, want je moet toch voor jezelf opkomen?

Het is allemaal te vangen onder de noemer “liefdeloosheid”. Dat is ook de context van de tekst van vandaag. Deugdelijkheid, menselijkheid, dienstbaarheid en nederigheid zijn ver te zoeken.

Wereldwijd verkillen de verhoudingen en neemt het individualisme, de agressie en het zinloos geweld hand over hand toe. Kwaad met kwaad vergelden wordt normaal gevonden.

Maar zo hoort het niet. Paulus zegt: Jullie christenen moeten een omgekeerde houding hebben. Kwaad met goed vergelden. Dat klinkt makkelijk, maar de praktijk is, ook voor ons christenen, weerbarstig.

Maar als je jezelf christen noemt en Jezus volgt, moet dat wel zichtbaar zijn. Je moet op zijn minst iemand een keer kunnen vergeven. Wij hebben zelf toch ook allemaal vergeving nodig?

Het begint met respect voor elkaar. Je moet je niet alleen willen laten gelden, maar geduld en respect hebben voor elkaar. Geen schijnheilige liefde en hang naar het kwaad.

Paulus roept op om ijverig te zijn in het dienen van de Heer. “Wees blij in de hoop en volhardend in de verdrukking en het gebed en gul voor mensen die in de problemen zitten. Laat je huis een open huis zijn. Vergeldt geen kwaad met kwaad. Bedenk bij alles wat je doet, of het goed is.”

Geen grote mond dus, maar beschaafd, bescheiden en behulpzaam.

Kwaad met goed vergelden. Als je dat doet, wordt het stil en wordt men misschien wat zenuwachtig, maar dat is wat Jezus ons leert.

Je moet er toch ook niet aan denken, dat God kwaad met kwaad zou vergelden? Waar halen wij dan de moed vandaan om dat wel te doen? Het is een kwestie van navolging van Jezus Christus. Navolging in liefde, dienstbaarheid, respect. Kortom: Navolging in het goede.

Kijk in het archief kerkdiensten om de hele kerkdienst te kijken en te beluisteren.

Tekst van de dag

Wees niet eigenzinnig, maar heb ontzag voor de HEER en ga het kwaad uit de weg. Het zal je sterken als een medicijn, het verkwikt je lichaam.