Preek van de week, Kerst 25 dec

Voorganger: Ds. C. van Atten, God op aarde

De tekst van vandaag: Lucas 2 : 1 – 20

In Leiden is er een expositie over keizer Domitianus. Een Romeinse keizer, die voor welvaart en rijkdom heeft gezorgd. Hij zag zichzelf als god. Maar hij was ook een vreselijke tiran en een groot dictator.

Lucas 2 begint met een andere keizer. Augustus. Machten houden van getallen, vooral grote getallen. En dus moest weer een volkstelling komen. Het hele rijk op drift. Ieder terug naar zijn roots. Jozef en Maria gaan ook onderweg. Kleine mensen in een grote wereld met grote machten en krachten.

Midden in die wereld, dat kind, die herders, dat licht. En er klinkt een stem: “Wees niet bang”.

Er wordt wel gezegd, dat angst de grootste emotie is van een mens. Ook wij zijn bang voor wat ons kan overkomen: geweld, ziekte, de dood.

In tegenstelling tot het grote Rome werd in het nietige Bethlehem Jezus geboren, de redder, de verlosser, de bevrijder. Immanuel is zijn naam. Dat betekent “God met ons”(God op aarde). Niet zoals bij de keizer in een ivoren toren, in een marmeren paleis.

God kwam in Jezus naar ons toe. Hij, die de mensen liefhad en genas, en in hun midden stond.

Een belangrijk kenmerk van liefde is het offer. Jezus offerde zichzelf. Hij gaf zijn leven voor ons.

Keizers worden tot poppetjes, die omvallen als het hun tijd is, die weggaan in de mist van de geschiedenis. Bij Jezus is dat anders. Hij startte de beweging van zijn Koninkrijk van liefde en recht, van genade en vrede. God gaat altijd zijn andere ongekende gang.

Waar kies jij voor? Ik kies voor Hem, voor Zijn koninkrijk. Ik weet geen betere dan Hij. Onderschat Hem niet. Maria zong over Hem: “Machtigen heeft Hij van de tronen gestoten, nederigen heeft hij verhoogd, armen heeft hij met goederen vervuld, rijken heeft Hij ledig weggezonden.

God op aarde, misschien ook bij u en in u.

Johannes zei: ”Als we elkaar liefhebben, trouw en dichtbij zijn, dan blijft God in ons.

Kijk in het archief kerkdiensten om de hele kerkdienst te kijken en te beluisteren.

Tekst van de dag

En daarna komt dit: “Heb uw naaste lief als uzelf.” Er zijn geen geboden belangrijker dan deze.