Preek van de week, zondag 6 feb

Voorganger: Ds. M. Hogenbirk, Het raakt mij

De tekst van vandaag: Nehemia 5 : 1 – 13

De mensen (vrouwen) in de tekst schreeuwen hun nood uit. Nehemia hoort de klachten en de feiten. Het begint met: We hebben voedsel nodig voor onze kinderen. Hun eigendommen zijn al verkocht;  niet alleen voor voedsel, maar ook om belasting te betalen. De economische structuur klemt. Alles is beleend en verpand; zelfs hun kinderen. Hun dochters zijn al als slavin verkocht. Ze zijn vernederd, ze hebben hun waarde verloren.

Maar de diepste klacht komt dan nog: “Het wordt ons aangedaan door ons eigen volk.”

Dat raakt Nehemia nog het meest. Gebrek aan verantwoordelijkheid en solidariteit maakt hem kwaad. Hij realiseert zich hoe gevaarlijk het is voor de gemeenschap van mensen.

Hij spreekt de verantwoordelijken aan. De rijken ( hij is er zelf een van) zijn de uitbuiters. Hij roept klagers en aangeklaagden bij elkaar, maar hij zet ze niet tegenover elkaar. Hij gaat uit van de gemeenschap die er is.

Hij begint met iets moois. Hij zegt: Hebben we niet al eens eerder zoiets gedaan? Met een verwijzing naar de terugkeer uit de ballingschap. Nehemia vervolgt: Maar nu blijken wij zelf de volksgenoten te zijn, van degenen, die vrijgekocht moeten worden.

Hij refereert hier feitelijk aan de tekst in Leviticus 25: “Toon ontzag voor God en laat je volksgenoten niet verkommeren.”

Kennen we onze plaats in de samenleving als christen? Vallen we op door onze solidariteit en barmhartigheid? Hebben we oog voor de nood op deze aarde? Zijn we bereid om onze welvaart te delen met anderen om het leven van anderen te verbeteren?

Nehemia maakt het concreet met het woord “uitschudden”. Je hele hebben en houwen op tafel leggen. Dan kun je opnieuw beginnen. Nehemia voegt de daad bij het woord en begint bij zichzelf. Hij schudt zijn kleed uit. Ontzag voor de Heer motiveert om goed te doen. Jezus gaf ook alles op voor u en mij.

Iedereen kwam zijn belofte na. Wat een bevrijding. De noodkreet van de moeders voor hun kinderen had ze geraakt. Raken de noodkreten ons vandaag de dag ook?

Kijk in het archief kerkdiensten om de hele kerkdienst te kijken en te beluisteren.

Tekst van de dag

Wees niet eigenzinnig, maar heb ontzag voor de HEER en ga het kwaad uit de weg. Het zal je sterken als een medicijn, het verkwikt je lichaam.