Preek van de week, zondag 26 juni

Voorganger: Ds. J. Maasland, Mozes en de profeten – voor altijd beslissend

De tekst van vandaag: Psalm 67 en Lucas 16 : 19 – 31

Om dicht bij een bijbeltekst te komen, helpt het om jezelf te identificeren met de degene over wie het gaat. Maar pas op dat je je niet te gemakkelijk identificeert met iemand met wie het goed gaat en goed afloopt. Dat is niet altijd de boodschap.

In psalm 67 staat: “God wees ons genadig en zegen ons”. Dit gaat over het volk Israël. Het is Israël er om te doen, dat Dat wij ontzag voor de Allerhoogste hebben. Geen angst, maar verwondering.

Het liefst zouden we ons herkennen in Lazarus uit Lucas 16. Met hem loopt het goed af. Maar als we kijken naar ons leven in een welvaartsstaat, is het dan niet eerlijker om ons te vergelijken met de rijke man?

Zijn veroordeling heeft alles te maken met Mozes en de profeten. Mozes, groot in dadenkracht en vertrouwen, maar ook menselijk, kwetsbaar, zwak en schuldig voor God.

De profeten spraken Israël herhaaldelijk toe en wezen op de weg in vrede.

Dat is de basis om God te kennen, van Hem te leren, Hem te vertrouwen en Zijn weg te gaan.

In Salzburg wordt ieder jaar als begin van de Festspiele het theaterstuk “Jedermann” (Iedereen) opgevoerd. In het theaterstuk, gebaseerd op deze bijbeltekst, vraagt de rijke man, als hij wordt geconfronteerd met de dood, om uitstel. En hij krijgt dat ook, zodat hij de fouten in zijn leven kan rechtzetten. Als zijn dood dan komt is dat geen hellevaart, maar wordt ook hij opgenomen in heerlijkheid.

Vraag jezelf af: Op wie lijk ik? En als je ook maar enige vergelijking kunt maken met de rijke man, wat doe je er dan mee?

Wij hebben net als Jedermann tijd om ons leven te overzien en ons te richten op God en te zeggen: “Hier sta ik en ik ben afhankelijk van U.”

Moge onze daden, woorden en gedachten het ware antwoord zijn op Mozes en de profeten. Dat wij herkenbaar zijn als volgelingen van Jezus Christus door de kracht van de Heilige Geest.

Kijk in het archief kerkdiensten om de hele kerkdienst te kijken en te beluisteren.

Tekst van de dag

Onderwerp u dus nederig aan Gods grote macht, dan zal Hij u op de bestemde tijd verheffen.