Preek van de week, zondag 3 juli

Voorganger: Ds. A.G. van der Heijden, De royale baas en de egoïstische arbeiders

De tekst van vandaag:   Matteus 19 : 27 – 20 : 16

Deze zonderlinge wijnboer is er niet een, die geniet van een bourgondisch leven. Hij is bloedserieus. Hij is van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat bezig om mensen te werven voor zijn wijngaard. Hij heeft blijkbaar meer belangstelling voor mensen, dan voor wijn. En waarom stonden die laatste arbeiders daar nog aan het eind van de dag? Waarom hadden ze de hoop op werk niet al lang opgegeven? Niemand wil hen toch hebben?

Maar deze wijnboer nodigt zelfs deze mensen op het laatste moment nog uit om een uurtje te komen werken in zijn wijngaard.

Voor de wijnboer (voor God) is iedereen, ongeacht wie of wat of van welke afkomst hij of zij is, gelijk.

Mensen vragen zich misschien af: Wil niemand mij? Ben ik het niet waard? Hoor ik er wel bij? Jezus geeft aan, dat er geen afrekening is op basis van verdienste. Mensen krijgen niet wat ze verdienen, maar wat ze nodig hebben. God handelt naar een hogere regel, dan het recht. Hij handelt naar Zijn Genade.

De landheer spreekt de protesterende arbeiders aan met “Vriend”. Jezus spreekt iedereen aan als Vriend. Jezus wil niet meten wie belangrijk is en wie niet. We leven allemaal uit Genade. God is gul, vrijgevig en royaal. Hij geeft leven in overvloed.

De gelijkenis komt vlak na de vraag van Petrus naar het loon voor het volgen van Jezus. Die vraag mag je stellen, maar let wel, de laatsten zullen de eersten zijn. Iedereen is voor God gelijk.

De wijngaardenier is tot ’s avonds laat bezig om mensen te werven. Jezus redde zelfs de moordenaar aan het kruis naast Hem nog. Die heeft misschien maar een paar seconden, minuten in de wijngaard kunnen werken.

Als je dan toch in dienst genomen moet worden in dit leven, ben je dan niet het beste af bij deze landheer, bij deze God, die ons alles geeft uit Genade in plaats van alleen maar datgene waar je recht op hebt?

Kijk in het archief kerkdiensten om de hele kerkdienst te kijken en te beluisteren.

Tekst van de dag

Wees niet eigenzinnig, maar heb ontzag voor de HEER en ga het kwaad uit de weg. Het zal je sterken als een medicijn, het verkwikt je lichaam.