Preek van de week, zondag 21 augustus

Voorganger: Prof. Dr. A. Huijgen, Het beste advies

De tekst van vandaag:   Johannes 2 : 1 – 12 en Handelingen 1 :  9 – 14

In de bruiloft te Kana laat Jezus voor het eerst zien wie Hij werkelijk is en wat Hij komt doen. Hij brengt de vreugde terug waar die was opgeraakt.

Maria wordt expliciet genoemd als gast op de bruiloft. Ze merkt, dat er iets niet goed gaat en vangt op, dat de wijn op raakt. Ze geeft een hint aan Jezus. Maar dan zegt Hij: “Mijn uur is nog niet gekomen (het is mijn tijd nog niet). Zij moet wachten. Zo ook met de kerk van vandaag. Onze kracht, onze energie, onze vreugde, onze tijd raakt op, maar we moeten wachten, hoe moeilijk dat ook is. In het avondmaal oefenen we ons daarin. Het is de maaltijd van de verwachting.

Maria geeft een advies aan de bedienden. “Luister naar Hem, ook al klinkt het wat vreemd. Zij laat hier zien wat de bedoeling is van de kerk in deze wereld. Het is aan ons om tegen elkaar en tegen de wereld zeggen: Luister nou alsjeblieft naar Jezus Christus. En soms is het een beetje vreemd is wat Hij zegt. Dat je denkt: dat kan niet, dat heeft geen zin. Toch kun je maar beter luisteren. Het vernieuwd je leven.

Wat zegt Jezus tegen ons? “Doe dit tot Mijn gedachtenis, dan zal Ik bij je zijn.” Wij vragen ons af wat moeten we doen met alle problemen in deze wereld. Het brood en de wijn tot Zijn gedachtenis eten en drinken. Het klinkt vreemd, maar toch. Daar moeten we het van hebben.

De laatste keer, dat we van Maria lezen, is ze biddend in afwachting van de Heilige Geest.

Als zij kan wachten, waarom zouden wij het dan niet kunnen? Toen konden ze het nog meten in liters wijn, maar als Hij terugkomt, is de vreugde onmetelijk. Doe wat Hij zegt , hoe raar het ook klinkt. Het is het beste advies dat je in je leven kunt krijgen.

Kijk in het archief kerkdiensten om de hele kerkdienst te kijken en te beluisteren.

Tekst van de dag

Onderwerp u dus nederig aan Gods grote macht, dan zal Hij u op de bestemde tijd verheffen.